spacer spacer
arrow Over Peter Evert J.M. Douwes Sr.
Leven|Werk|Activiteiten|Over Peter|Links|Home
   

Evert J.M. Douwes sr.

Directeur Douwes Fine Art, Amsterdam

Peter Engelen behoort tot de top van de kleine groep hedendaagse animaliers die Nederland rijk is.  Beelden maken is tevens de kunst van het weglaten en daarin toont hij een grote vaardigheid; op intelligente wijze bundelt hij de spierkracht van zijn onderwerp, schrijdend, springend, sluipend, loerend of volkomen ontspannen.  Het essentiele weergeven van alle functies van het dier behoort tot de hoogste kunstvorm van de beeldende kunstenaar.

Hoe zeker Peter zich voelt met zijn materiaal, hoe onzeker kan hij zich wanen wanneer hij zijn kunstwerken onder de mensen wil brengen; daartoe zijn anderen beter geschikt; hijzelf zou ze het liefst schenken!

In dat opzicht is Peter Engelen een typische Boogschutter; de twee zijden van zijn persoonlijkheid zijn tekenend voor diens symbool; de Centaur, het mytische wezen dat van boven man is en van onder paard; een combinatie van het intelligente en dierlijke in 'n persoon. Zijn springerige fantasie vliegt sneller dan de pijlen die de centaur afschiet, en de vier poten kunnen hem sneller dragen dan de twee benen van de andere mensen.  Het mens-dier wezen is tevens symbolisch voor de veel grotere, andere wereld om ons heen, die van het dier.

Peter Engelen is ook trouw, trouw aan zijn ideeën en modellen, trouw aan de mensen die hem vertrouwen geven.  Daarbij komt ook een mate van naïviteit die hem, in en buiten zijn werk, dikwijls telerustellingen bezorgt, welke echter door zijn optimisme steeds worden overwonnen.

In de bronswereld om ons heenkijkend zien we verschillende richtingen, zoals de gestileerde gaafheid van een Bemelmans of de gemutileerde kracht van een Sponcken;  Peter Engelen voert ons deels terug naar de Franse 19e eeuwse kunstenaars, zoals animalier Antoine-Louis Barye, die de bronzen huid van het dier modelleerde of het schilderkunst was: levendig en verfijnd als een paard van Wouter Verschuur.  Peter schildert de huid met een toets van een Willem Maris, kleurig en pasteus.  De schilder met zijn doek, penseel, verf en ezel heeft het daarbij gemakkelijker dan de beeldhouwer die op dure materialen en mensen aangewezen is om een andere vorm van huidskleur te bereiken.  Wel kan hij die kleur veranderen naar eigen smaak en inzicht en uitzetten over meerdere gietsels.

Overtuigt uzelf van de verschillende facetten en uitdrukkingsvormen van de beeldenmaker Peter Engelen.  Doe wat u bij schilderijen nooit mag: betast het brons om, naast het oog, ook met de vingers in contact te komen met de spanning die het beeld oproept, en geniet tevens van de ruimtelijke werking ervan.

2001

< Over Peter